Eternal Future

Monthly Archive: September 2014

Onderzoeken

Voor mijn scriptie moet ik natuurlijk onderzoek doen. Voor onderzoek heb je proefpersonen nodig. Nu klinkt dat ernstiger dan het is. Voor mijn onderzoek heb ik namelijk leerkrachten nodig die een vragenlijst willen invullen en waarvan 2 een interview willen doen. Ik dacht dat het niet zo moeilijk is om dat te doen. Ik heb natuurlijk een stageschool en mijn coach zou ik dan wel kunnen interviewen. Daarnaast is de moeder van mijn vriend ook juf op een basisschool dus dat maakt het gewoon makkelijk voor mij.
Dus niet. Omdat de pre-master een soortgelijk onderzoek heeft gedaan zijn er al scholen benaderd. Daarom mogen wij ons onderzoek niet uitvoeren in Noord- en Zuid-Holland. Brabant is voor mij niet extreem ver weg, maar het liefst moet je via een insider een school vinden. Iemand die je dus kent kan je makkelijk de school in brengen. Nou ken ik dus niemand in Brabant die op een basisschool les geeft. Ik ben hier best boos om geworden, omdat ik zeker weet dat scholen in mijn woonplaats hier niet bij betrokken zijn geweest. Geef me een lijst met scholen die wel benaderd zijn en daar zal ik geen contact mee openemen. Maar goed, the show must go on. Ik moet het er dus maar mee doen.

Speeltuin > Archeon

Vandaag gingen we op schoolreisje naar het Archeon. Ik was er zelf nog nooit geweest dus ik was wel benieuwd. Ik liep met een groepje van zes leerlingen en mijn mentor (eigenlijk moet ik coach zeggen, maar ik ben dat nog niet gewend) ging foto’s maken van iedereen. Eenmaal aangekomen daar gingen we even rondkijken, maar al snel kwamen we tot de conclusie dat we even gingen zitten om te eten. Vervolgens liepen we door en kwamen we uiteindelijk bij een vlot waarbij je via een touw jezelf naar de overkant kon trekken. Er waren nog meer scholen dus het was hartstikke druk daar. Ik zie jongens van een andere school erop staan en weggaan. Opeens merk ik dat één van mijn leerlingen ook op die vlot stond. Dat was dus duidelijk niet de afspraak. We gingen samen overal naar toe en je ging er niet in je eentje vandoor. Ik heb even duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling was. Ik vroeg waarom hij dat deed en, na natuurlijk boos op mij te zijn geworden want dit was overduidelijk mijn schuld, zei hij dat hij wachten niet leuk vindt. Ik heb gezegd dat hij in groep 5 zit en moet leren wachten, omdat er nog veel meer kinderen zijn. Goed, snel vergeten en verder gaan en deze keer wel met z’n allen erop.

We gingen verder en liepen een doolhof in. Ik liet ze maar even hun gang gaan met tikkertje en wachtte tot ze weer terug in het midden kwamen. We waren al langs een speeltuin gekomen en ze wilden zo graag de speeltuin in dat ik ze hun gang maar liet gaan. Want ja, waarom ga je de rest van het Archeon bekijken als er een speeltuin is? Ik moest er wel om lachen, omdat dit typisch iets voor kinderen is natuurlijk. Na de lunch liepen we verder en konden de kinderen boogschieten. Hier heb ik leuk foto’s van kunnen maken. Daarna gingen we armbandjes maken. Zelf heb ik er ook eentje gemaakt. Hij is niet prachtig, maar het is een leuke souvenir. Tot slot was er nog een show en die was echt super leuk en enorm grappig! Heb er wel om kunnen lachen

Op de terugweg moesten we doen wat ik ook vroeger deed. Allemaal onder de stoelen kruipen zodat de ouders zouden denken dat we nog in het Archeon waren. Ik was er vroeger altijd heilig van overtuigd dat mijn ouders werkelijk dachten dat ik niet in de bus zat dus vond het wel leuk dat de kinderen het nog steeds deden. Dit was een vermoeiend dagje, maar zeker ook erg leuk!

De juiste plek

2014-09-16 15.05.17 Nee, ik ben niet verhuisd. Ik woon nog steeds prima bij mijn ouders. Deze sleutel is dan ook geen huissleutel, maar de sleutel van mijn stageschool. Dinsdag kwam een collega naar me toe om te praten. Hij zei dat ik na schooltijd even bij hem langs moest komen dan kreeg ik de sleutel van hem. Naast het feit dat ik nu niet meer hoef aan te kloppen, is het ook fijn dat ik nu steeds meer een onderdeel van de school daar wordt. Dat vind ik super fijn, omdat ik natuurlijk uiteindelijk vijf volledige weken zelfstandig voor de klas moet staan. Naast het lesgeven komen collega’s ook erbij kijken.

Naast het feit dat ik de sleutel kreeg is er aan mij gevraagd of ik wil invallen als dit nodig is. Dit wilde ik natuurlijk graag doen, want dit is alleen maar goed voor mijn ervaring. Daarnaast is het fijn dat ze erop vertrouwen dat ik dat kan. Ik moet af en toe natuurlijk wel naar school en moet soms ook werken, maar als ik kan dan wil ik het wel doen (ondanks dat het me wel een beetje nerveus maakt). De directrice maakte het gelukkig wel duidelijk dat het niet erg was als ik niet zou kunnen, dus ik ben benieuwd!

Verdwaald in literatuur

Voor mijn scriptie moet ik een hypothese bedenken. We hebben een onderzoeksvraag gekregen en iedereen moet apart over hypothesen na gaan denken om het proces te ervaren. Ik heb de artikelen gelezen en nadat ze vrijdag waren besproken begreep ik het iets beter. Maar nu moet ik dus aan de hand van de literatuur een hypothese opstellen. Er is alleen zoveel informatie dat ik gewoon niet weet waar ik moet beginnen en welke richting ik op moet gaan. Ik heb als onderzoeksvraag gekregen: Wat is de invloed van loopbaanfase op de professionele identiteit? Ik heb een idee dat het in het begin toeneemt, maar na een x aantal jaar afneemt doordat leerkrachten dan in hun oude manier blijven vastzitten en niet meer goed mee kunnen komen met alle vernieuwingen. Nu moet ik dus literatuur aan die veronderstellingen koppelen, omdat ik wel een basis moet hebben waarom ik die kant op denk te gaan. Natuurlijk is het niet erg als het totaal de andere kant op blijkt te zijn, want dat is ook een resultaat. Maar ik wil het gewoon goed doen nu. Ik geef nog niet op, ik ga weer door de literatuur heen rollen. Hopelijk komt er nu iets uit (en leidt de verleiding om Under the dome te kijken me niet te veel af).

study

Foto: weheartit.com

 

Mijn wetenschappelijke frustraties

wpid-20140911_142727.jpg

Voor morgen moest ik vier Engelse artikelen lezen. Deze artikelen hebben allemaal met het onderwerp van mijn scriptie te maken, namelijk professionaliteit van leraren. Mijn Engels is redelijk, ik lees Engelse boeken zonder veel moeite en kijk ook zonder ondertiteling naar programma’s in het Engels. Helaas zijn artikelen iets heel anders. Hier staan natuurlijk veel vaktermen in. Zo zijn termen ook nog eens onderverdeeld in subtermen om het allemaal nog verwarrender te maken. Nog niet verward? Geen probleem, een deel van die termen zullen verder niet in het artikel gebruikt worden, daar komen andere termen in de plaats voor.
Ik heb alle artikelen gelezen in ongeveer 6,5 uur tijd en heb niet het idee dat ik meer kennis heb dan voor ik begon met lezen. Ik kan het nog wel verder uitpluizen, maar daar had ik geen tijd meer voor. Hopelijk helpt de bespreking van de artikelen morgen een beetje en anders probeer ik het daarna gewoon nog een keer!